Till vilken stad är vi på väg? Nr 1 svar

10 p: Vi åker mot stad med bakverk i centrum (Munksjön), smakar det inte så kan du alltid kapa kalorierna och skjuta ut dig själv till skottande granne (kapa, skjuta, skotta,granne – Huskvarna). För närvarande, eller förkortningen för det har starka kopplingar till staden (Dag Hammarskjöld född 1905).

8p: I staden ras-ade kravaller som är föga smickrande (Tittarkravallerna 1948), numera är det dock mer vanligt förekommande med ett sittande häcklande (Slipshuliganer och Dreamhack). Stadens invånare hör till de rikare i landet (SBABs sparbarometer), så här behövs ingen klagomur, trots allt (kallas Sveriges Jerusalem).

6p: I vår stad finns nyckeln till kunskapens källa (Högskolan i Jönköping), dock är rocken en vanligare källa för de som söker utmaningar utan att bestiga K2 på höjden (Rocksjön är kanotvatten). För utomstående är det lätt att tro att Karl-Oskar och Kristina är att betrakta som svikare i området (utvandrarna).

4p: Vår stad är en del av det svenska bibelbältet, en annan sorts aktivitet som knyter oss till staden är E-sporten och deras årliga högtid som firas i vår stad (Dreamhack). Vid det här laget borde ni ha tacklat vilken hockey stad vid vattnet vi söker, för här är Davids-son profet på flera sätt än ett.

2p: Piren, tåget på stranden och staden vid Sveriges näst största sjö, svarar du fel nu så är du från Vättern, jag menar vettet… Välkommen till Jönköping!

Stad: Jönköping

Fråga 1)

a) Från Jönköping kommer många riksbekanta personer, vissa mer kända än andra. En som verkligen har satt avtryck i världen är Jönköpingsfödda Agneta Fältskog, hon och ABBA turnerade runt världen i många år men valde att upplösa bandet när de stod på sin topp, vilket år var det?

Svar: 1982

b) En annan känd Jönköpingsprofil var Stefan Liv, under 9 säsonger representerade han HV71, men hur många SM guld tog han i klubben?

Svar: 3 st

Fråga 2)

a) Hos grannen Gränna tillverkas de traditionsenliga polkagrisarna, men vilka är de 3 huvudingredienserna i en polkagris?

Svar: Socker, vatten och ättika

b) Jönköping är ett stopp på den årliga Vätternrundan, när man kommer till Jönköping är man hungrig och serveras därför gröt i depån. Men hur långt har man cyklat när man kommer till Jönköping?

Svar: 11 mil (107 km) – svara i hela mil