Till vilken stad är vi på väg? Nr 3 svar

10p: Vi reser mot stad döpt efter sin Chef (Indianhövdingen Seattle – North Sealth), det till trots har snabbflygande sjöfåglar (Seattle Seahawks – NFL), idag större inflytande över vår stads invånare. Invånarna som för övrigt är bland de friskaste i landet(Mest vältrande staden i USA 2005, enl Mens Fittest), även om de stundtals drömmer om att vara sjuka (Mcdreamy i Greys Anatomy).

8p: Vår stad kan tyckas vara grå och stundtals överöst med hundar och katter (Greys Anatomy och Hundar & Katter) men för den som inte kan sova (Sleepless in Seattle) finns det tröst att hämta i den pärlglänsande sylten (Pearl Jam) som sedan 80-talet fått människor att hitta buddismens kärna (Nirvana).

6p: I denna amerikanska stad finns det alltid någon som lyssnar (Frasier), men det är nog lättare att hitta en nål i en höstack (Space Needle, tornet) än att få goda råd när du ligger på psykologens soffa. Kanske beror det på att hela stan snurrar, nej fel av mig, att det är du som snurrar när du ser stan från dess topp. Mår du illa av snurrandet kan du säkerligen finna ro i en guppande husbåt.

4p: Det här är den största staden i vår stat som är döpt efter en av de tidiga presidenterna och möjligheten till att tvätta stora mängder kläder, minst ett ton. Men det är inte konstigt att den kapaciteten finns då staden är känd som en av de regnigaste i världen. Skulle det vara så att du nästan drunknar så finns det en väldokumenterad sjukvård i vår stad eller i alla fall läkare som synts i rutan.

2p: Detta var ju roligt, så SE-till-ATT-LE så ska du nog känna dig som hemma i denna stad som kallas The Gateway to Alaska och är hemstad till både Frasier och Meredith Grey – Välkommen till Seattle.

Stad: Seattle

Fråga 1)

a) Seattle är känd som en stor kaffestad, detta har visat sig både genom invånarnas konsumtion av kaffe, som är en av de högsta i landet. Som en effekt av det startade starbucks i seattle 1971 – sedan dess har kedjan spridits över världen. Frågan är när starbucks öppnade för första gången i Sverige?

Svar: 2010 – Arlanda

b) Grungen är en av de mest kända av Seattle bidrag till kulturvärden. Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden och Alice in Chains kallas för Seattle Big Four. För Nirvana tog musiken dock slut snabbt då Curt Cobain tog livet av sig – vilket år gjorde han det? Och vad hette genombrottsskivan som kom 1991?

Svar: 1994 och albumet: Nevermind  

Fråga 2

a) Flera kända serier utspelar sig i Seattle, bland annat Frasier och Greys Anatomy. Frasier handlar om en psykolog som gör karriär inom Seattles radio, men vilken serie är det en spinn-off på?

Svar: Cheers/Skål 

b) Greys Anatomy känner nog alla till där Meredith Grey är huvudpersonen, men vad heter skådepelerskan? Svar: Ellen Pompeo

Vad heter sjukhuset där serien utspelar sig?

Svar: Grey Sloan Memorial Hospital