Quiza » Frågesport Quiz » Midsommar Quiz – Frågesport med 26 frågor och svar

Midsommar Quiz – Frågesport med 26 frågor och svar

Välkommen till Quiza.nu´s gratis midsommar quiz med totalt 26 quiz frågor och svar, färdig frågesport med roliga frågor för er midsommarfest. Musiken till quizet kan spelas från ert Spotify konto:

Fortsätt gärna med Quiza.nu´s nya tipspromenad midsommar 2022 – klicka här!

Quiza.nu hittar ni gratis quiz, färdiga frågesporter, tipspromenader och musikquiz med färdig spotify lista i olika teman och kategorier, totalt över 1600 gratis quiz frågor och svar på svenska. Söker ni quiz på engelska så är ni välkomna till vår systersajt Master of Quiz.


Midsommar quiz – Nu quizar vi!

Fråga 1

a) Midsommar är en av kyrkoårets äldsta helger och den kristna kyrkan firar en viss person. Vem var det?

b) I Finland har man uppkallat sitt midsommarfirande från personen i fråga, vad kallar Finland sin midsommar?

Fråga 2

a) På midsommar bjuds det ofta på färskpotatis. Namnet potatis kommer dels från engelskan ”potatoes”, men även från den spanska benämningen. Vad kallas potatis på spanska?

b) Om man skivar potatis i tunna skivor och friterar dem blir det chips. Ett av Sveriges största tillverkande företag av chips är OLW. Vad står OLW för?

c) Av potatis kan man även göra pommes chateau, vad är det?

Fråga 3

a) Midsommar firas under juni månad. Juni månad i USA betyder oftast slutspelen för basketligan NBA. Vad står NBA för?

b) I NBA spelar man en match på fyra perioder och 12 min speltid. Hur ser reglerna ut i Sverige?

c) En känd professionell basketspelare från förr är Michael Jordan, hans längd är 1,98 m. Men hur lång är/var världens längsta man?

Fråga 4

a) Vi fortsätter på Juni månad. June är ett berg med höjden 1008 m.ö.h. I vilken världsdel kan vi hitta berget?

b) Med sina 8 848 m.ö.h så är detta berget världens högsta berg. Vad heter berget?

c) Näst högsta berget är K2. Vad står det för?

Fråga 5

a) I Juni månad, i den muslimska kalendern, betyder för många muslimer att fasta. Under cirka 30 dagar fastar muslimer från gryning till solnedgång. Vad kallas fastemånaden?

b) Fastemånaden avslutas med en högtid som varar i cirka 4 dagar, vad heter den?

Fråga 6

a) Pjäsen ”En midsommarnattsdröm” handlar om kärlek och avundsjuka mellan älvkungen Oberon och älvdrottningen Titania. Vem skrev pjäsen?

b) Pjäsen har även gjorts på film med samma titel år 1999. I filmen kan man se Michelle Pfeiffer spela Titania och Calista Flockhart spela Helena. Vad heter serien som blev omåttligt populär på 90-talet med Calista Flockhart?

c) I filmen kan man även se Christian Bale som spelar karaktären Demetrius. Christian Bale är känd för sin roll i Batman-filmerna. Vad heter den karaktären?

Fråga 7

a) Den populära kriminalserien Morden i Midsomer startade redan 1997. i serien följer vi kriminalkommissarien.. ja vad heter han?

b) I vilket land utspelar sig serien?

Fråga 8

a) Den svenska komedifilmen Sommaren med Göran hade premiär 2009. Filmen handlar om att Göran seglar ut i skärgården på ett midsommarfirande för att hitta sin kärlek. Vad är det engelska ordet för skärgården?

b) Skådespelaren som spelar Göran i filmen är en av tre av programledarna för humorprogrammet Hey Baberiba. Vad heter medlemmarna?


Musikfrågor till Midsommar quizet

Fråga 9

(Spela introt MAX 20 sek! från låten Vi äro musikanter från listan Midsommar – Quiza.nu)

a) Här hör vi låten ”Vi äro musikanter” som brukar spelas när det vankas dans kring stången. Men från vilken stad är musikanterna?

b) En musikant kan ofta spela flera musikinstrument. En känd multiinstrumentalist är Paul McCartney. Paul har varit bandmedlem i två olika band under 60- & 70-talet. Vilka band är det?

c) Låten ”Vi äro musikanter” är skriven av Sven Lampa, som var en folklivsforskare. Vad kallas folklivsforskning idag med ett annat ord?

Fråga 10

(Spela introt från låten Dina färger var blå från listan Midsommar – Quiza.nu)

a) Den här låten kan vi höra i en reklamfilm, som handlar om just midsommar i Sverige, för ett svenskt öl märke. Vilket då?

b) Vad heter artisten som framför låten?

c) Nu ska vi kolla era kunskaper kring olika ölmärken. Från vilket land kommer de här fem ölmärkena?

1. Heineken

2. Becks

3. Coors

4. Cobra

5. Stella Artois


Eller testa Quiza.nu´s brand new tipspromenad midsommar:

Vi har även ett Sverige Quiz – klicka här!