Quiza » Frågesport Quiz » Mat Quiz: 23 roliga frågor och svar

Mat Quiz: 23 roliga frågor och svar

Välkommen till Quiza.nu´s gratis mat quiz med 23 roliga frågor och svar om mat och dryck. Den här färdiga frågesporten är gratis och redo att quizas, här hittar ni svaren:

Quiza.nu hittar ni gratis quiz, färdiga frågesporter, tipspromenader och musikquiz med färdig spotify lista i olika teman och kategorier, totalt över 1600 gratis quiz frågor och svar på svenska. Söker ni quiz på engelska så är ni välkomna till vår systersajt Master of Quiz.


Fråga 1

a) Michelinguiden är guideboken som betygsätter restauranger och hotell. Den första Michelinguiden kom ut 1990, vad är historien bakom guiden?

b) Det är alltså däckföretaget Michelin som årligen ger ut Michelinguiden. Från vilket land kommer företaget?

c) 1898 tog Michelin fram sin maskot, en gubbe med vita ringar runt hela kroppen, i Sverige mer känd som Michelingubben. Men vad kallas maskoten av företaget?

Fråga 2

a) På 2010-talet gjordes en omröstning på Facebook utförd av CNN för att ta reda på världens godaste maträtt och vinnaren blev Massaman. Från vilket land kommer maträtten från?

b) På andra plats hittar vi pizza. Om du beställer en Vesuvio, vad får du på din pizza då?

c) Plats 4 knips av den populära maträtten Sushi. Till sushi brukar man få både Gari och Namida (som de heter på japanska). Vad är Gari och Namida för tillbehör?

Fråga 3

a) Runt om i världen kan vi hitta minst sagt alternativa och annorlunda ”delikatesser”. Ett exempel på detta är Tusenåriga ägg. Det är ett ägg som lagrats i bland annat; lera, aska och salt under lång tid och har en mörkgrön färg när de är redo att ätas. Från vilket land kommer denna delikatess?

b) Hákarl är ett annat exempel på en delikatess som består av ruttet hajkött. Från vilket land kommer delikatessen?

c) En annan delikatess är en maträtt som består av skalad och friterad tjurtestikel och kallas Rocky Mountain Oysters. Till vilket land åker vi till för att smaka på den här delikatessen?


Fråga 4

Hur många milliliter är en tesked?

Fråga 5

Hur många milliliter är en matsked?

Fråga 6

Vad innebär det att tranchera?

Fråga 7

Vad kallas metoden där man snabbt kokar upp matvaran?

Fråga 8

Vad innebär det när man sauterar råvaror?

Fråga 9

a) Vi befinner oss i Frankrike och det börjar närma sig middagstid. Du blir bjuden på en apertif av din värd. Vad får du då?

b) Värden serverar sedan Croque Monsieur och Croque Madame. Vad får du då?

c) Till efterrätt serveras en creme brule. Creme på franska betyder grädde, men vad betyder brule?

Fråga 10

a) Den svenska restaurangen Frantzén har tre Michelin-stjärnor och drivs av den svenska kocken med samma namn: Frantzén. Vad heter kocken i förnamn?

b) 2014 var Frantzen med i ett TV-program producerat av TV3. Vad hette programmet?

c) År 2020 är det tre restauranger i Stockholm som har två eller fler stjärnor i Guide Michelin: Frantzen är som sagt en utav dem. Vilka är de andra två?

Fråga 11

a) Till maten är det ofta uppskattat med ett glas vin. Vad kallas en servitör som har ansvaret över vinet?

b) De här tre kända vinregionerna kommer från Top Fem av vinproducerande länder. Från vilket land kommer vinet om det står:

1.La Rioja

2. Alsace

3. Toscana

c) Här kommer fem olika vinsorter, är det ett rött vin eller vitt vin?

1.Riesling

2. Syrah.

3. Merlot

4. Macabeo

5. Chardonnay


Klicka här för svaren till mat quiz från Quiza.nu